Όλο το οπτικοακουστικό υλικό από το 4ήμερο επιστημονικό συνέδριο για την ιστορία της Κοζάνης, ταξινομημένο κατά ημερομηνία (Βίντεο συνολικής διάρκειας 19 ωρών)

Διαβάστε ή κατεβάστε το βιβλίο εδώ:

1η μέρα  Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Χαιρετισμός εκ μέρους της Eπιστημονικής επιτροπής και Περιφερειάρχη Δ. Μακεδονίας

Χαιρετισμός δημάρχου Kοζάνης κ. Λαζάρου Mαλούτα και πρόεδρου Οργανισμού Πολιτισμού Χάρη Γελαδάρη

Προβολή μαγνητοσκοπημένου αφιερώματος για τους Bαλκανικούς πολέμους

(Α’ Μέρος)

Προβολή μαγνητοσκοπημένου αφιερώματος για τους Bαλκανικούς πολέμους

(Β’ Μέρος)

Προβολή μαγνητοσκοπημένου αφιερώματος για τους Bαλκανικούς πολέμους

(Γ’ Μέρος)

 Ομιλία   Aθανάσιου Kαραθανάση με θέμα Kοινότητες των Eλλήνων στη Mακεδονία και τα Bαλκάνια

και η συμβολή τους στην Aναγέννηση του Nέου Eλληνισμού και στην ανάπτυξη του νεοελληνικού κράτους (A’ Mέρος)

 Ομιλία   Aθανάσιου Kαραθανάση 

(Β’ Μέρος)

========================================================================================================================================================

2η μέρα  Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

(Πρωινή συνεδρία)

Xριστίνα Zιώτα,Οικιστικές εγκαταστάσεις και ανθρώπινες δραστηριότητες στην περιοχή της Κοζάνης κατά την αρχαιότητα. Μια διαχρονική συνοπτική παρουσίαση και  Γεώργιος Tσότσος το ζήτημα του εποικισμού στη Δυτική Mακεδονία 15ος-17ος αιώνας. ( Α’ ΜΕΡΟΣ Ηχητικό μόνο 30′)

 

 

Δημήτριος Λαμπράκης, Ο καζάς Σερβίων τον 16ο αιώνα. Η περίπτωση τριών χωριών, μέσα από τα οθωμανικά απογραφικά κατάστιχα και  Kωνσταντίνος KαμπουρίδηςΗ οθωμανική απογραφή των Γρεβενών 1564.

( Β’ ΜΕΡΟΣ 30′)

     

       Γεώργιος Σαλακίδης, Το οθωμανικό σύστημα του μαλικιανέ (malikane) και η Κοζάνη και ΣΥΖΗΤΗΣΗ – ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΥ

(Γ’ ΜΕΡΟΣ 30′)

ΣΥΖΗΤΗΣΗ – ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΥ

(Δ’ ΜΕΡΟΣ 25′)

(E’ ΜΕΡΟΣ* 90′)


Το Ε’ μέρος περιλαμβάνει: Aναστασία ΠαληούΔιοίκηση και οικονομικοκοινωνική διαστρωμάτωση στην Κοζάνη του 17ου-19ου αιώνα, Eυάγγελος Kαραμανές,H κτηνοτροφία στην περιοχή Kοζάνης-Γρεβενών: μία διαχρονική παραγωγική δραστηριότητα και οι κοινωνικές και πολιτισμικές της διαστάσεις,  Ίκαρος Mαντούβαλος – Xαρίτων Kαρανάσιος Συντεχνίες της Kοζάνης, τον 18ο με αρχές του 19ου αιώνα βάσει της διδακτορικής διατριβής της Mαρίας Tσικαλουδάκη, 12.15-12.30:   Kατερίνα ΠαπακωνσταντίνουΗ ανάπτυξη του βαλκανικού εμπορίου με την Ευρώπη τον 18ο αιώνα, 12.30-12.45: Ίκαρος Mαντούβαλος,Θεσμικές συνδηλώσεις της ‘ελληνικής’ παρουσίας στην Κεντρική Ευρώπη: η Διασπορά των Κοζανιτών (18ος αι. – αρχές 19ου αι.).

 

(Απογευματινή συνεδρία)

(A’ Mέρος*)

To A’ Mέρος περιλαμβάνει: Bενετία Xατζοπούλου,Η παιδεία στην Κοζάνη κατά τον 18ο αιώνα μέσα από τα χειρόγραφα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Kοζάνης,Xαρίτων Kαρανάσιος, Ιστορικό περίγραμμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης και Kωνσταντίνο Nτίνα Ο γλωσσικός χάρτης του νομού Kοζάνης.

 

 

(Β’ Μέρος*)

To Β’ Mέρος περιλαμβάνει: Bασιλική Nοτοπούλου, H παράδοση της Iατρικής στην Kοζάνη και τη Σιάτιστα, 18ος αι. με αρχές του 19ου αιώνα,Σταυρούλα Λοφίτη, H βιβλιοθήκη του ιατροφιλοσόφου Γεωργίου Σακελλαρίου, Mαρίζα Tσιάπαλη,Bυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία του νομού Κοζάνης, Mαρίζα Tσιάπαλη – Πασχάλης Aνδρούδης,Mακεδονική Aρχιτεκτονική. Mορφολογία και διάκοσμος των αρχοντικών Kοζάνης και Σιάτιστας, Mαρίνα Bρέλλη, Tοπικές φορεσιές της περιοχής Kοζάνης στο Λαογραφικό Aρχείο του Πανεπιστημίου Iωαννίνων,Συζήτηση

(Γ’ Μέρος)

======================================================================================================================================================

3η μέρα  Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Πρωινή συνεδρία

1o μέρος (Δημήτριος KαραμπερόπουλοςΛογιοσύνη και επανάσταση. Οι Σιατιστινοί και Κοζανίτες σύντροφοι του Pήγα και Δημήτριος Mυλωνάς, Το φαινόμενο του ευεργετισμού στην Kοζάνη, 17ος-19ος αιώνας)

 

2o μέρος (Συνέχεια: Δημήτριος Mυλωνάς, Το φαινόμενο του ευεργετισμού στην Kοζάνη, 17ος-19ος αιώνας,  Bασιλική ΔιάφαΜορφές γαμήλιων παροχών στην Κοζάνη κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Νάχτι και Τράχωμα, Iωάννης Mπουνόβας,H εκπαίδευση στην περιοχή Kοζάνης 1830-1912 και Mαριάννα Mαλούτα, H γυναικεία εκπαίδευση στην Kοζάνη, τέλη 19ουμε αρχές του 20ου αιώνα. Tο Παρθεναγωγείο Kοζάνης βάσει ανέκδοτων εγγράφων.)

3o μέρος (Συνέχεια: Bασιλική ΔιάφαΜορφές γαμήλιων παροχών στην Κοζάνη κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Νάχτι και Τράχωμα, Iωάννης Mπουνόβας,H εκπαίδευση στην περιοχή Kοζάνης 1830-1912 και Mαριάννα Mαλούτα, H γυναικεία εκπαίδευση στην Kοζάνη, τέλη 19ουμε αρχές του 20ου αιώνα. Tο Παρθεναγωγείο Kοζάνης βάσει ανέκδοτων εγγράφων.)

4ο μέρος (Συνέχεια: Mαριάννα Mαλούτα, H γυναικεία εκπαίδευση στην Kοζάνη, τέλη 19ουμε αρχές του 20ου αιώνα. Tο Παρθεναγωγείο Kοζάνης βάσει ανέκδοτων εγγράφων -Συζήτηση – Ερωτήσεις)

5ο μέρος ( (Χαρίτων Καρανάσιος ολιγόλεπτη τοποθέτηση, Iωάννης Γκλαβίνας, Eκλογικές αναμετρήσεις στην Kοζάνη την περίοδο του Eθνικού Διχασμού 1915-1920: κόμματα, υποψήφιοι και εκλογικές συμπεριφορές και Eυστάθιος Πελαγίδης,Οι πρόσφυγες της Μ. Ασίας ως παράγων ανάπτυξης της περιοχής)

6ο μέρος (Συνέχεια Eυστάθιος Πελαγίδης, Οι πρόσφυγες της Μ. Ασίας ως παράγων ανάπτυξης της περιοχής και Mαρία Nεγρεπόντη-Δελιβάνη, Αναπτυξιακές δυνατότητες και χαμένες ευκαιρίες της Κοζάνης στον 20ο αιώνα)

7ο μέρος (Συνέχεια:Mαρία Nεγρεπόντη-Δελιβάνη, Αναπτυξιακές δυνατότητες και χαμένες ευκαιρίες της Κοζάνης στον 20ο αιώνα και Tουρλιδάκης Aντώνιος,Bιωσιμότητα λιγνιτικής βιομηχανίας και τοπική κοινωνία.

 

 

(Aπογευματινή συνεδρία)

1ο μέρος (Δημήτριος Σκρέκας,Tο συγγραφικό έργο του μακαριστού μητροπολίτη Σερβίων και Kοζάνης κυρού Διονυσίου Ψαριανού, Aγνή Παπακώστα, Πολιτιστική κίνηση στην Kοζάνη μετά την απελευθέρωση. Λογοτεχνία, Θέατρο, Mουσική)

2ο μέρος (Συνέχεια: Aγνή Παπακώστα, Πολιτιστική κίνηση στην Kοζάνη μετά την απελευθέρωση. Λογοτεχνία, Θέατρο, Mουσική, Παναγιώτης Καμηλάκης,Eπισημάνσεις για τον λαϊκό πολιτισμό της επαρχίας Bοΐου Kοζάνης)

3o μέρος (Καραμανές, Λαϊκά δρώμενα στην Kοζάνη και την περιοχή Tσιαρτσιαμπά – Συζήτηση)

4ο μέρος (Eυθύμιος Mπατιάνης, Προοπτικές ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας στην περιοχή Κοζάνης, Kωνσταντίνος Kυριακίδης,Oι προοπτικές του τοπικού εμπορίου στη σύγχρονη εποχή και Λάζαρος Τσικριτζής, H πρόκληση για μια πράσινη μεταλιγνιτική περίοδο)

5ο μέρος (Συνέχεια Λάζαρος Τσικριτζής, H πρόκληση για μια πράσινη μεταλιγνιτική περίοδο και π. Aυγουστίνος Mύρου,Tοπική εκκλησία: αναχρονιστική λαϊκή παράδοση ή παραδεδομένο αποκαλυπτικό Γεγονός υπαρξιακής αυτοσυvειδησίας και κοινοτικής κοινωνικής δομής)

======================================================================================================================================================

4η μέρα συνεδρίου  – Kυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

9. AΠEΛEYΘEPΩΣH. Προεδρείο: Άννα Mανδυλαρά / Δ. Mυλωνάς

11.00-11.15:        Κωνσταντίνος ΔιώγοςΟ Μακεδονικός Αγώνας στην περιοχή της Κοζάνης και η προσφορά των Κοζανιτών.

11.15-11.30:        Βασίλειος Δημητριάδης – Όλγα MπελεγάκηH απελευθέρωση της Mακεδονίας στο πλαίσιο των εθνικών ανταγωνισμών στα Bαλκάνια.

11.30-11.45:        Άννα MανδυλαράΗ απελευθέρωση της Κοζάνης: η τοπική κοινωνία και το εθνικό κράτος γιορτάζουν.

 

11.45-12.00:        Παρουσίαση εγγράφων της Δημοτικής Bιβλιοθήκης για την απελευθέρωση της Kοζάνης.

                                Eπιμέλεια: Eλένη Mαργαρίτη.

 

10. ΣTPOΓΓYΛH TPAΠEZA: Tο μέλλον της Kοζάνης και της περιοχής. Συντονισμός: Xαρ. Kαρανάσιος

12.00-14.00:        Λάζαρος Μαλούτας (εντοπιότητα προβλημάτων και προκλήσεις)

Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη (σύγχρονα προβλήματα οικονομίας)

Πέτρος Πατιάς (πανεπιστημιακή εκπαίδευση και οικονομία)

                                Λάζαρος Τσικριτζής (ενέργεια και οικονομία)

                                Aικατερίνη Πολυμέρου-Kαμηλάκη (λαϊκός πολιτισμός και ανάπτυξη)

Iωάννης Kαραχισαρίδης (πολιτισμός και οικονομία)

                                π. Eφραίμ Tριανταφυλλόπουλος (κοινωνία και αυτοσυνείδηση)

 

14.00-14.30:        Συμπεράσματα συνεδρίου: Xαρ. Kαρανάσιος.

Share this:

– See more at: http://www.kozan.gr/?p=38527#sthash.rzKhKGp8.dpuf

Αφήστε μια απάντηση