1η Γιορτή Πολυγλωσσίας-Επαφή Γλωσσών και Πολιτισμών Κοζάνη, 2015

Ο Δήμος Κοζάνης σας προσκαλεί  να συμμετέχετε στην

1η Γιορτή Πολυγλωσσίας-Επαφή Γλωσσών και Πολιτισμών Κοζάνη, 2015

στις 12-13-14 Ιουνίου

 

Η 1η Γιορτή Πολυγλωσσίας του Δήμου  Κοζάνης εντάσσεται στο πρόγραμμα «Αφύπνιση στις γλώσσες και πολιτισμούς του Δήμου Κοζάνης» και σκοπεύει να αναδείξει και να προβάλλει όσο το δυνατόν περισσότερες γλώσσες, διαλέκτους, κώδικες επικοινωνίας και δράσεις διαπολιτισμού καλώντας τους πολίτες της Κοζάνης, της Περιφέρειας αλλά και των Βαλκανίων να συμμετέχουν σ’ αυτές.

Η 1η Γιορτή Πολυγλωσσίας του Δήμου  Κοζάνης προετοιμάστηκε με το διαπολιτισμικό πρόγραμμα επιμόρφωσης που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2014 υπό την αιγίδα του ΟΑΠΝ Δήμου Κοζάνης και με τα δυο καφέ πολυγλωσσίας που πραγματοποιήθηκαν τον Νοέμβριο 2014 και τον Μάρτιο του 2015.

Η επαφή των Γλωσσών και των Πολιτισμών αποτελεί μία διαδρομή κοινωνικού κεφαλαίου εμψυχώνοντας και εμπλουτίζοντας τη συνοχή και το αίσθημα της κοινότητας τόσο στον εκπαιδευτικό όσο και στον ευρύτερα κοινωνικό χώρο.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια θα υπάρξουν εκπαιδευτικές, βιωματικές και καλλιτεχνικές δράσεις τις οποίες θα διαδέχονται στρογγυλές τράπεζες και Καφέ Πολυγλωσσίας.

Η πρόσκληση μας απευθύνεται σε κάθε εκπαιδευτικό φορέα, οργάνωση, αλλόφωνη κοινότητα, ή πρόσωπο το οποίο θα ήθελε να μοιραστεί μαζί μας το γλωσσικό και πολιτισμικό κεφάλαιο της ομάδας του ή του ίδιου ώστε να αφυπνιστούμε από κοινού στην ιδέα της πλουραλιστικής επικοινωνίας, στην ιδέα της κοινωνικής διάδρασης μέσα από τις γλώσσες και τους πολιτισμούς καθώς και να αποκτήσουμε επίγνωση της διαφορετικότητας και της ομοιότητας που καταγράφουν οι γλωσσικές και πολιτισμικές διαδρομές μας.

Ο Δήμος Κοζάνης απευθύνεται εξίσου σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, πολίτες και Φορείς που θεωρούν σημαντική την αλληλεπίδραση και την αδελφοποίηση των ανθρώπων, των προσπαθειών για ίση πρόσβαση στην επικοινωνία και στην αμοιβαία συνεργασία.

Είναι σημαντικό να αντιλαμβανόμαστε με τον ίδιο τρόπο έννοιες όπως πολίτης, πολλαπλή ταυτότητα, εναλλακτική και ολιστική παιδεία του βάθους, εναρμόνιση των μορφωτικών κεφαλαίων που καταθέτουν οι ιστορικές κοινότητες της περιοχής μας στο σημερινό γίγνεσθαι, καθώς και επαφή γενεών.

Στα πλαίσια της κοινωνικής διάδρασης από κοινού της εκπαίδευσης, της οικογένειας και του δήμου-κοινότητας, επιδιώκουμε τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, των φορέων, των προξενείων, των πρεσβειών, των ακαδημαϊκών επιστημόνων και των ερευνητών, ενώ προωθούμε την ιδέα της διασύνδεσης εντός κι εκτός ελλαδικού χώρου με άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες.

Στο πρόγραμμα δράσεων θα μπορείτε να συμμετέχετε στα γλωσσικά περίπτερα εκπροσωπώντας τη γλώσσα ή τη διάλεκτο των μελών σας, θα μπορείτε να συμμετέχετε με παιχνίδια, χορούς, θεατρικά δρώμενα, πολυγλωσσικά και διαπολιτισμικά εργαστήρια καθώς και εργαστήρια καλλιγραφίας, βίντεο, εργαστήρια δημιουργικής γραφής, tandem, συναυλίες, θεατρικά δρώμενα, εκθέσεις, στρογγυλές τράπεζες, συμμετοχή σε ραδιοφωνικές εκπομπές. Οι εκδηλώσεις έχουν κυρίως διαδραστικό και διαγενεακό χαρακτήρα υπό την έννοια του πλέγματος των γλωσσών και των πολιτισμών που συντελείται τόσο στο εσωτερικό του ανθρώπου όσο και στο εσωτερικό της κοινωνίας.

Στα πλαίσια της προετοιμασίας της όλης οργάνωσης, έχουμε ήδη προβλέψει συμβουλευτική κάλυψη και καθοδήγηση καθώς και επιμορφωτικό υλικό το οποίο δίνεται σε ειδικές συναντήσεις και στα πλαίσια της ευαισθητοποίησης-επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών από την επιστημονική υπεύθυνη του έργου Δρ. Αργυρώ Μουμτζίδου. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση κάθε Πέμπτη στο Κοβεντάρειο ή στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης. Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Κοβεντάρειο, την Πέμπτη 23 Απρίλη, στις 4.30 το απόγευμα.

 

Επιστημονική Επιμέλεια

Μουμτζίδου Αργυρώ – Διδακτολόγος-Επιστημονικός συνεργάτης του Α.Π.Θ σε θέματα πολυγλωσσίας και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης – (εκδ.) Διεθνές διαπανεπιστημιακό περιοδικό Επαφής Γλωσσών και Πολιτισμών Synergies SudEst européen.

 

Αν επιθυμείτε ως Σύλλογος ή ως μια ομάδα μελών του Συλλόγου ή έστω και ως άτυπη ομάδα να συμμετάσχετε στις γιορτές πολυγλωσσίας παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με τον ΟΑΠΝ Δήμου Κοζάνης μέχρι την Πέμπτη 30 Απρίλη συμπληρώνοντας την επισυναπτόμενη φόρμα. Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία.

 

 Φόρμα δήλωσης συμμετοχής Φόρμα Γιορτή πολυγλωσσίας

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΟΑΠΝ

 ΦΑΝΗ ΦΤΑΚΑ ΤΣΙΚΡΙΤΖΗ

Αφήστε μια απάντηση