Εικαστικό Εργαστήρι

Το Εργαστήρι Εικαστικών Τεχνών του Δήμου Κοζάνης ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1996 ως μέλος του Δικτύου Εικαστικών Εργαστηρίων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Από το 2006 το κόστος λειτουργίας ανέλαβε εξ ολοκλήρου ο δήμος Κοζάνης (έως το 2011 μέσω της Δημοτικής επιχείρησης Πολιτισμού Κοζάνης και έπειτα μέσω του Οργανισμού Αθλητισμού Πολιτισμού και Νεολαίας Κοζάνης).

Σκοπός του εργαστηρίου είναι να κρατήσει ζωντανή την εικαστική και αισθητική παιδεία που λείπει, τόσο από το σχολείο όσο και από την καθημερινή μας ζωή.

Στο πλαίσιο αυτό λειτουργούν τμήματα διαφόρων κατευθύνσεων και επιπέδων που απευθύνονται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες, με απώτερο σκοπό την απεικόνιση του  ωραίου ως έκφραση του εσωτερικού και εξωτερικού χώρου.

Στις ευρύτερες δραστηριότητες του εικαστικού εργαστηρίου συμπεριλαμβάνονται η διοργάνωση εκθέσεων, διαλέξεων, επιμορφωτικών σεμιναρίων και άλλων εκδηλώσεων που σχετίζονται με τις  εικαστικές τέχνες, καθώς και η ανάπτυξη συνεργασιών με διάφορους φορείς ή δομές της  πόλης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2019-20

ΔΕΥΤΕΡΑ    ΏΡΑ : 5.00-7.00μμ   Α΄-Β΄-Γ΄τάξη Δημοτικού     Καθηγήτρια : ΕΛΕΝΑ ΖΕΡΒΑ

ΤΡΙΤΗ          ΏΡΑ : 5.00-7.00μμ  Α΄- Β΄- Γ΄τάξη Δημοτικού   Καθηγήτρια : ΕΛΕΝΗ ΔΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΕΜΠΤΗ     ΏΡΑ : 4.30-6.30μμ   ΠΡΟΠΑΙΔΕΙΑΣ 4 έως 5 χρονών:   ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΕΛΕΝΑ ΖΕΡΒΑ
ΠΕΜΠΤΗ    ΏΡΑ :  6.00-8.00μμ   ΠΡΟΕΦΗΒΙΚΟ: ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΕΛΕΝΗ ΔΙΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΏΡΑ : 5.00-7.00μμ  ΕΦΗΒΙΚΟ: ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΕΛΕΝΑ ΖΕΡΒΑ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΚΟΣΜΗΜΑ     ΤΡΙΤΗ     ΏΡΑ : 5.00-7.00μμ        ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΕΛΕΟΝΩΡΑ ΓΑΒΑΛΙΔΟΥ
Διεύθυνση : ΣΜΥΡΝΗΣ & ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ : 2461024467

Λειτουργία τμημάτων

Όλα τα μαθήματα αρχίζουν από την 1η Οκτωβρίου και τελειώνουν 30 Ιουνίου. (διάρκεια εικαστικής χρονιάς 9 μήνες).

Ο ελάχιστος αριθμός μαθητών ανά τμήμα είναι 7 και ο μέγιστος 15.

Η διεύθυνση διατηρεί το δικαίωμα για σύμπτυξη των τμημάτων κατά την διάρκεια της χρονιάς, σε περίπτωση που ο αριθμός των μαθητών που παρακολουθεί μειωθεί κάτω από το κατώτερο όριο.

Τα τμήματα χωρίζονται σε κύκλους σπουδών ανάλογα με την ηλικία και μετά την ολοκλήρωση κάθε κύκλου χορηγείται στους μαθητές βεβαίωση παρακολούθησης.

Οι ημέρες των αργιών καθορίζονται με βάση τα όσα ισχύουν στην δημόσια εκπαίδευση.

Οι εργασίες των μαθητών  παραμένουν στο εργαστήρι μέχρι τη λήξη της εικαστικής χρονιάς και επιστρέφονται μετά την ετήσια παρουσίαση-έκθεση.

Εκθέσεις

Με την ολοκλήρωση της εικαστικής χρονιάς, οι εργασίες των μαθητών παρουσιάζονται με την μορφή μιας έκθεσης.

Η παρουσίαση αυτή δεν έχει ανταγωνιστικό χαρακτήρα αλλά αποκαλύπτει συνολικά τη δημιουργική διαδικασία.

Αποτελεί μια ευκαιρία να αναδειχθούν οι διαδικασίες στις οποίες συμμετείχαν οι μαθητές, τα ερωτήματα που έθεσαν, τα εμπόδια που τυχόν εντόπισαν, τις εμπειρίες που αποκόμισαν σε αυτή τους την προσπάθεια.

Επίσης κατά την διάρκεια της εικαστικής χρονιάς το εργαστήρι συμμετέχει σε διάφορες εκθέσεις- εκδηλώσεις σε συνεργασία με άλλες δομές του Δήμου Κοζάνης.

Τα βασικά υλικά

Τα βασικά υλικά στα παιδικά τμήματα προσφέρονται από το εργαστήρι και μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ζητηθεί κάτι συμπληρωματικό. Στα τμήματα των ενηλίκων το μεγαλύτερο μέρος των υλικών καλύπτεται από τους μαθητές, λόγω του επαγγελματικού τους χαρακτήρα και της ατομικής τους χρήσης και αγοράζονται με την υπόδειξη του διδάσκοντα. Οι μαθητές είναι απαραίτητο να φορούν ρούχα εργασίας για να αποφύγουν ανεπιθύμητους ανεξίτηλους λεκέδες.

Τμήματα και Σχολές