Εισήγηση της Προέδρου του ΟΑΠΝ στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης σχετικά με την απομάκρυνση των κερκίδων του Στρατιωτικού (Video)

Εισήγηση της Προέδρου του ΟΑΠΝ στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης σχετικά με την απομάκρυνση των κερκίδων του Στρατιωτικού (Video)

Η σημερινή λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου διέπεται από ένα βασικό νομικό πλαίσιο του 1999, συμπληρωμένο με μια σειρά μεταγενέστερων νόμων και ΚΥΑ (Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις), οι οποίες βάζουν σε πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια των πολιτών γι’ αυτό και οι σχετικές διατάξεις συν τω χρόνω γίνονται όλο και πιο αυστηρές.
Η λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου ελέγχεται από την Επιτροπή Ελέγχου Καταλληλότητας Αγωνιστικών Χώρων και Αθλητικών Εγκαταστάσεων της Περιφέρειας η οποία συστάθηκε για πρώτη φορά από το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας το 2002 με στόχο να εισηγείται τη χορήγηση ή μη άδειας λειτουργίας της αθλητικής εγκατάστασης μετά την πραγματοποίηση ελέγχου σ’ αυτή για την καταλληλότητα ή μη των αθλητικών χώρων και την έκδοση σχετικού πρακτικού
Για πρώτη φορά το 2004 προβλέπονται στην ΚΥΑ (κοινή υπουργική απόφαση) 46596/22/11/2004 (ΦΕΚ Β΄1793/6/12/04) άρθρο 16 τα δικαιολογητικά που ο αρμόδιος φορέας που είναι ο ιδιοκτήτης της αθλητικής εγκατάστασης θα πρέπει να προσκομίσει στην Επιτροπή Καταλληλότητας όπως πχ : οικοδομική άδεια κατασκευής της αθλητικής εγκατάστασης ή νομιμοποίηση αυτής ή εξαίρεση από την κατεδάφιση σύμφωνα με τις ισχύουσες συνθήκες , η οποία πρέπει να συνοδεύεται και από μελέτες μηχανολογικές, στατικές, αρχιτεκτονικές που θα χρησιμοποιούνται για την πλήρη εξέταση της αθλητικής εγκατάστασης.
Δυστυχώς οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου στο σύνολο τους δε διαθέτουν άδειες λειτουργίας, ούτε όμως και οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες ή διαχειριστές των αθλητικών εγκαταστάσεων, αν και ο νόμος το απαιτούσε με σαφήνεια από το 2004, φρόντισαν να τις αποκτήσουν όλα αυτά τα χρόνια.
Η μόνη αθλητική εγκατάσταση του Δήμου που διαθέτει άδεια λειτουργίας είναι το ΔΑΚ Κοζάνης-Γήπεδο Ποδοσφαίρου- Στρατιωτικό, για τη χορήγηση της οποίας εισηγήθηκε θετικά η Επιτροπή Καταλληλόλητα μετά από τακτικό έλεγχο που διενήργησε στις 7/10/2008 υπό την προϋπόθεση της συμμόρφωσης αποκατάστασης των ελλείψεων υπό συγκεκριμένους όρους μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα 60 ημερών. Η εν λόγω αθλητική εγκατάσταση στερείται μέχρι και σήμερα οικοδομικής αδείας, αν και το πιστοποιητικό αυτό ζητήθηκε από την Επιτροπή και κατά τον έλεγχο του 2008.
Έκτοτε από το 2008 και μετά μέχρι και σήμερα χορηγείται παράταση αυτής της προϋπάρχουσας παλιότερης αδείας με ΚΥΑ υπό συγκεκριμένους όρους συμμόρφωσης που προβλέπουν την τακτοποίηση των ελλείψεων που καταγράφτηκαν από την Επιτροπή Καταλληλότητας και με τελευταίο χρονοδιάγραμμα παράτασης τις 8/10/ 2016. Η Επιτροπή επανέρχεται για επανέλεγχο στις 30/7/2014 στο Κλειστό Γυμναστήριο και στο Γήπεδο Ποδοσφαίρου του ΔΑΚ και εξαιτίας της μη αποκατάστασης των ελλείψεων με πρακτικό της εισηγείται αρνητικά ως προς την έκδοση άδειας λειτουργίας των ανωτέρω δυο εγκαταστάσεων.
Ειδικότερα ως προς το Στρατιωτικό κατόπιν αιτήματος της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού στις 17/8/ 2011 διενεργείται πιο εξειδικευμένος έλεγχος από την Επιτροπή Καταλληλότητας, και στο σχέδιο πρακτικού της Επιτροπής που στάλθηκε στον ΟΑΠΝ επισημαίνονται τα εξής σημαντικά στοιχεία:
«Έλεγχος κερκίδων
Κατά τον μακροσκοπικό έλεγχο των κερκίδων διαπιστώθηκε ότι οι τελευταίες είναι κατασκευασμένες με δικτυώματα μεταλλικών σωληνωτών διατομών. Λόγω έλλειψης συντήρησης διαπιστώθηκαν τα παρακάτω :Μεγάλος βαθμός οξειδώσεων τόσο στο φέροντα οργανισμό όσο και στα προστατευτικά κιγκλιδώματα
Βυθίσεις στα μεταλλικά πατήματα των αναβαθμών
Σύμφωνα με τα παραπάνω οι κερκίδες κρίνονται ακατάλληλες για την ασφάλεια των θεατών και χρήζουν συντήρησης
Επίσης πρέπει να προσκομισθεί οικοδομική άδεια για την κατασκευή τους ή απαλλακτικό από την αντίστοιχη Πολεοδομική Υπηρεσία (λυόμενες κατασκευές) καθώς και βεβαίωση υπογεγραμμένη από δυο πολιτικούς μηχανικούς για τη στατική τους επάρκεια σε δυσμενή φόρτιση.
Οι κερκίδες εκτός των άλλων είναι τοποθετημένες πολύ κοντά στην περίφραξη του γηπέδου χωρίς την ύπαρξη κατάλληλου διαδρόμου με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος αναρρίχησης ή τραυματισμού αθλητών και θεατών. Προτείνεται ταυτόχρονα με τη συντήρηση τους να μετατοπισθούν προς τα πίσω για να υπάρχουν ομαλές συνθήκες προσβασιμότητας.
Από την ημερομηνία κοινοποίησης του παρόντος δίνεται 30 ημερών παράταση ως προθεσμία αποκατάστασης των παρατηρήσεων και σε ππερίπτωση που η επιτροπή δεν ειδοποιηθεί για επανέλεγχο για την άρση των παρατηρήσεων θα ολοκληρώσει το πρακτικό με αρνητική εισήγηση για την έκδοση άδειας λειτουργίας.»
Στην εισήγηση του ανωτέρω πρακτικού έρχεται να προστεθεί το 2012 ο νόμος 4049/2012 άρθρο 22, παράγραφος 7 που αναφέρει ρητά «….ότι σε περίπτωση ακαταλληλότητας της εγκατάστασης, εφόσον τίθενται σε κίνδυνο ουσιώδη έννομα αγαθά των αθλητών/θεατών, όπως στην περίπτωση του πρόσφατου ατυχήματος του φιλάθλου, αν διαπιστωθεί ότι αυτή λειτουργεί χωρίς άδεια λειτουργίας σφραγίζεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης μέχρι την αποκατάσταση των ατελειών ή ελλείψεων που διαπιστώνεται με νέο έλεγχο.. και στους χώρους αυτούς απαγορεύεται η πρόσβαση και παραμονή των θεατών. Ο χώρος αυτός φυλάσσεται με ευθύνη και μέριμνα του υπεύθυνου λειτουργίας της ή του ιδιοκτήτη της εγκατάστασης».
Ενώ στο άρθρο 22, παράγραφος 11 ο ίδιος Νόμος αναφέρει ρητά «……ότι η μη συμμόρφωση με τους νόμους προβλέπει τη φυλάκιση τουλάχιστον 3 μηνών και με χρηματική ποινή τουλάχιστον 50.000 ευρώ τιμωρείται ο ιδιοκτήτης ή ο χρήστης αθλητικής εγκατάστασης που στερείται άδεια λειτουργίας και παραχωρεί ή επιτρέπει σ’ αυτή τη διενέργεια αθλητικής εκδήλωσης . Οι ως άνω ποινές επιβάλλονται και στον πρόεδρο του αθλητικού σωματείου που συμμετέχει στην αθλητική εκδήλωση».
Οι κερκίδες του Στρατιωτικού προήλθαν από τη διάλυση σε 5 κομμάτια μιας μεγαλύτερης σιδερένιας κερκίδας που είχε τοποθετηθεί στο ΔΑΚ για ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός. Αυτή αποσυναρμολογήθηκε το 2002 ή 2003. Ένα κομμάτι της τοποθετήθηκε στο Στρατιωτικό, τα άλλα πήγαν στα γήπεδα της Χαραυγής, Αργίλου, το τέταρτο σταμάτησε στο γήπεδο της Λευκοπηγής…….και το πέμπτο βρίσκεται σε αποθήκη του ΟΑΠΝ .
Οι κερκίδες του Στρατιωτικού δεν διέθεταν τα απαραίτητα εκ του νόμου πιστοποιητικά λειτουργίας τους, (δεν υπήρχε άδεια λειτουργίας τους , ούτε βεβαίωση στατικής επάρκειας τους αλλά ούτε και ο χώρος στον οποίο τοποθετήθηκαν διαθέτει οικοδομική άδεια.
Οι παλιότερες αρχές διαχείρισης του Στρατιωτικού αλλά και η συνέχεια αυτών (ΟΑΠΝ) μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2014, δεν υπέβαλαν ποτέ αίτηση αδειοδότησης αυτών για τη νομιμοποίηση της λειτουργίας τους μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος.
Ο ΟΑΠΝ τον Οκτώβριο του 2014 επιλαμβάνεται του θέματος και παραπέμπει τις κερκίδες για έλεγχο στατικής επάρκειας στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου με το υπ/ αρ. 848/ 9/10/2014 έγγραφο του, καθώς δε διαθέτει το κατάλληλο για αυτό το σκοπό προσωπικό.
Οι λόγοι, για τους οποίους τελικά ο ΟΑΠΝ προχώρησε στην απομάκρυνση των κερκίδων στα 24 Μαρτίου 2016 είναι οι εξής:
• Πρωτίστως η διασφάλιση της ασφάλειας των φιλάθλων και του δημόσιου συμφέροντος ειδικά μετά το ατύχημα του φιλάθλου και τον κίνδυνο ενός νέου ατυχήματος από τους φιλάθλους των δυο ομάδων ενόψει μάλιστα και του ντέρμπυ της 28ης Μαρτίου, /θεατών.
• Το αυστηρό νομικό πλαίσιο που δεν αφήνει και πολλά περιθώρια κινήσεων.
• Η χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία έκδοσης αδειών και βεβαιώσεων στατικής επάρκειας
• Ο κατεπείγων χαρακτήρας των γεγονότων (αργία της 25ης Μαρτίου, ενημέρωση του ΟΑΠΝ για έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Ακαταλληλότητας με θέμα τον έκτακτο έλεγχο και τη σφράγιση των κερκίδων, συν το γεγονός ότι υπήρχαν πληροφορίες για παρέμβαση του εισαγγελέα τη Δευτέρα 28 Μαρτίου ).
• Η έλλειψη προσωπικού του ΟΑΠΝ για την επιτήρηση της σφράγισης και της μη χρήσης της εγκατάστασης, συνυπολογίζοντας το γεγονός ότι οι δυο ομάδες (ΑΕΚ, Μακεδονικός) δε συμμορφώθηκαν στις προφορικές συστάσεις του ΟΑΠΝ για τη μη χρήση των κερκίδων από τον Οκτώβριο του 2014.
Έτσι με εντολή της προέδρου στις 24 Μάρτη 2016 ο ΟΑΠΝ προχώρησε στην αποσυναρμολόγηση και απομάκρυνση των κερκίδων από τον αγωνιστικό χώρο.
Η Επιτροπή Καταλληλότητας επιπλέον στις 7/4/2016 με το τελευταίο πόρισμα της ενισχύει την προστασία του δημόσιου συμφέροντος και της δημόσιας ασφάλειας ζητώντας για το Στρατιωτικό την απομάκρυνση μέχρι και των σιδήρων της διαλυμένης κερκίδας από τον όχτο, εκτός αγωνιστικού χώρου όπου βρίσκονται σήμερα, ενώ εισηγείται αρνητικά και για την έκδοση άδειας λειτουργίας της ελεγχθείσας αθλητικής εγκατάστασης μέχρι την πλήρη αποκατάσταση των ατελειών και ελλείψεων της.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω θεωρούμε ότι η απομάκρυνση των κερκίδων του Στρατιωτικού ήταν ο μόνος και μοναδικός τρόπος για τη διασφάλιση των φιλάθλων και του δημοσίου συμφέροντος.